Att tänka på när man vill bygga pool

18 sep Att tänka på när man vill bygga pool

Har du bestämt dig för att bygga en utomhuspool inför den kommande badsäsongen? Som med de flesta större byggen gäller det att undvika de vanligaste fallgroparna. Vi kommer nu prata om vad som är viktigt att tänka på innan du startar ditt poolbygge.

 

Förberedelser inför poolbygget

För att kunna fastställa en rimlig budget måste du först veta vilken typ av pool du vill ha. Det finns många varianter på markpool men en av standardmodell kostar ca 200,000 kronor. Priset kan stiga beroende på storlek, form och tillval. Titta gärna runt och jämför alternativ innan du bestämmer dig för en viss modell och storlek.

Efter att du valt vilken pool du vill ha är det dags att välja material och tillbehör. När det kommer till tätskikt är liner populärast. En liner är som en duk (eller tapet) i plast som går att beställa i en mängd olika färger och mönster. Du kan också välja en glasfiberpool eller en pool med kaklat ytskikt.

Tänk på att du är skyldig enlig lag att täcka över din pool med ett poolskydd. Automatiskt poolskydd finns bara för rektangulära pooler. Har du valt en åttaformad, rund eller oval pool kan det därför bli lite svårare att hitta ett poolskydd som passar. Ett alternativ till poolskydd är att bygga in poolen med staket och grind. Poolskydd har dock fördelen att det minskar nedskräpningen i och runt poolen samt håller vattnet varmt längre. Vad du än väljer för lösning är det viktigt att du anlitar en pålitlig leverantör som kan erbjuda reparations- och underhållsservice vid behov.

 

Markarbete och marklov

Har du bestämt dig för var du vill bygga din pool? Bygg helst inte nära träd eller högre buskar som kan skräpa ner. Se även till att ytan är tillräckligt stor för att du ska kunna få plats för ett däck runt poolen. Välj en plats med mycket sol (söderläge rekommenderas).

Markarbetet är en grundläggande del av poolbygget så det lönar sig inte att fuska här. Ett bra dräneringssystem och rätt material är en förutsättning för att du ska kunna njuta av din pool länge.

När du väl har bestämt dig för var poolen ska byggas bör du ta kontakt med din lokala byggnadsnämnd för att ta reda på om du behöver marklov eller bygglov för att få sätta igång med poolbygget.

 

Skötsel och miljö

När det kommer till poolskötsel finns det så klart mer att prata om än klorering,  men vill du satsa på en miljövänlig pool finns det alternativ. En saltklorinator omvandlar salt till klor och är inte bara bättre för miljön utan också skonsammare mot ögon och hud. Du kan värma upp poolen med solfångare och behöver i så fall installera poolvärmepumpar. En bra poolvärmepump kan kosta runt 25,000 kronor.