Höststängning av pool

18 sep Höststängning av pool

På hösten är det dags att förbereda poolen inför sin vintervila. Badsäsongen är över och en rad åtgärder bör genomföras för att du ska kunna njuta av din pool även nästa badsäsong. Här är några tips på vad man bör tänka på inför höststängningen.

 

A och O inför höststängningen

 

Själva stängningsproceduren kan variera beroende på vilken typ av pool du har. Det finns dock vissa åtgärder som är gemensamma för de allra flesta utomhuspooler. Först och främst måste uppvärmningen stängas av. Vanligast är det att det finns en värmepump som värmer upp poolvattnet och den ska då slås av inför höststängningen. Även circulationsverket ska slås av men det väntar du med tills poolvattnet har chockklorerats och flockats. Chockklorering innebär att man ger poolvattnet en koncentrerad mängd klor på en och samma gång för att ta död på alger och mikroorganismer. I samband med att du chockklorerar ska du även hälla i flockningsmedel. Flockningsmedlet hjälper till att samla upp små partiklar så att de klumpar sig och fastnar i poolfiltret. Låt klor och flockningsmedel agera i ca 24 timmar, sug sedan upp kvarvarande skräp från botten av poolen. Nu har du en ren och fräsch pool som är klar för vattensänkning och täckning.

 

Vattensänkning: en miniguide

Här handlar det i första hand om att sänka vattennivån i poolen. Det gör du genom att backspola. Backspolning fungerar på så vis att det drar ut vatten genom avloppet via sandfiltret och vidare ut i avloppsslangen. Efter att vattennivån har sjunkit (bör ligga strax under breddavloppets kant) stänger du av sandfiltret.

För att ytterligare sänka vattennivån ska du använda en dränkpump. En dränkpump är en strömdriven pump som suger upp vatten från poolen. När poolvattnet har nått ner till hälften av bassängen stänger du av pumpen.

 

Rätt täckning för din pool

 

Frågan många poolägare ställer sig är: vad är bäst? Poolduk eller pooltak? Fördelen med duk är att du enkelt kan dra undan duken inför en ny badsäsong och hoppa direkt i poolen. Däremot är det mindre roligt att behöva stå med kratta och dränkpump under hösten för att ta bort löv och regnvatten som samlats på duken. Ett tak skyddar din pool under hela året och du behöver inte tänka på någon ytterligare vintertäckning. Ett pooltak förlänger också din badsäsong. Skulle sol och värme tillåta under de tidiga höstdagarna kan du ta ett dopp utan att behöva dra undan något täcke.