Kan jag bygga om min pool

18 sep Kan jag bygga om min pool

Har du en gammal utomhuspool som du gärna vill bygga om inför badsäsongen? Kanske vill du ändra formen på poolen eller storleken för att få ett större grönområde i trädgården. Det är inte så enkelt att bygga om en pool men det är inte heller omöjligt. Här kommer tips och idéer på hur du kan gå tillväga för att ge din pool en ny och fräsch look.

 

Bygga igen istället för att bygga ut

Att bygga igen är på många sätt ett enklare projekt än att bygga ut eller ändra formen på en pool. Till exempel kan du bygga över din pool för att förvandla den till en jacuzzi eller bubbelpool. Fördelen med detta är att du alltid kan ta fram den igen om du skulle tröttna på bubbelpoolen.

 

Bygga ut för att skapa ett större poolområde

Har du ett snyggt pooldäck blir upplevelsen vid poolen så mycket häftigare. Du kan bjuda in till mysiga poolpartyn, grillkvällar på däcket och en massa andra aktiviteter som förlänger din pools livslängd under badsäsongen. Inred pooldäcket med snygga utomhusmöbler, växter och lampor som lyser upp poolområdet när det blir mörkt. Tänk dock på att även ett pooldäck kräver skötsel under vinterhalvåret. Regn och kyla fräter på ytorna så det är viktigt att däcket står pall. Ett alternativ är att använda underhållsfria material såsom träkomposit, en blandning mellan trä och plast. Träkomposit ger halkfria och släta golv som inte påverkas av fukt eller frost och är därför perfekta att ha runt poolområdet. Ett annat tips är att använda klinkerplattor som inte heller kräver något särskilt underhåll och ger pooldäcket ett modernare utseende.

Ändra djup eller form på din pool

Att ändra djupet på poolen är faktiskt mindre krångligt än vad man kan tro. Det du bör bekymra dig om istället är att ha tillräckligt med trädgårdsutrymme för att grävmaskinen ska kunna få plats. I annat fall måste du anlita arbetskraft som kan gräva ut poolen för hand. Vill du istället göra poolen grundare är det en betydligt enklare procedur. Botten görs då om med en ny beläggning för att passa det önskade djupet.  Att ändra form eller storlek på en pool är lite svårare än att ändra djupet. Genom att flytta på panelerna går det att ändra formen men det förutsätter att den nya formen inte är större än ursprunget. Vill du till exempel ändra en rektangulär pool till en oval pool måste du också räkna med att det kommer att kräva en hel del utfyllnadsarbete. Ju mer den nya formen liknar den gamla desto lättare, och billigare.