Viktigt att veta om poolskötsel

18 sep Viktigt att veta om poolskötsel

Har du byggt en pool men är osäker på hur man bäst underhåller den? Med rätt material och metod är det inte särskilt svårt att hålla poolen kristallklart ren och fräsch. Vi har på ett enkelt och överskådligt sätt listat de viktigaste sakerna att tänka på inför poolrengöringen.

Utrustning

Tänk på att ha rätt utrustning när du ska rengöra poolen. En pooldammsugare kommer väl till hands när du vill avlägsna smuts och skräp från poolens botten. Använd en mjuk borste till att rengöra väggar och vrår, annars är det risk att repor uppstår på kakelplattor och fogar.

Kemikalier

Dosering är viktigt när det kommer till poolkemikalier. Ett bra pH-värde (runt 7, ej över 7,5) förutsätter att du kan din poolkemi. Blanda aldrig olika kemikalier (detta gäller även klor) då det kan skada ditt poolvatten. Kemikaliernas huvudfunktion är att bekämpa smuts, bakterier, svampar och alger som annars kan föröka sig snabbt i vattnet. Därför är det bäst om doseringen sker under kvällstid då poolen inte längre används. Vart fjärde vecka bör poolen chockkloreras.

Metod

En del åtgärder bör man upprepa dagligen medan andra kan utföras periodiskt eller vid behov. Något du bör göra varje dag är att tömma filterkorgarna där smuts, grus, löv och annat skräp samlas. Ett par gånger i veckan bör man skrubba rent poolens väggar och golv för att få bort smuts och slem. Passa även på att tömma pumpfiltren vid dessa tillfällen. Ibland kan det sätta sig kalk på kaklet. Använd en skonsam borste för att avlägsna kalket längs poolens vattenlinje. Det kan även vara dags att kontrollera pH-värdet. Ett korrekt pH-värde bör ligga runt 7,5. Ligger värdet antingen över eller under gäller det att justera det så snabbt som möjligt så att vattnet inte förstörs. Ungefär en gång i månaden bör man rensa poolfiltren.

Förebyggande åtgärder

Att handla i förebyggande syfte är jätteviktigt när det kommer till poolskötsel. Förutom att regelbundet rengöra poolens ytor och tömma alla filter (inklusive sandfiltret) hjälper det också att ha ett ordentligt täckande poolskydd. Poolskyddet håller poolen fri från smuts och skräp. Det är också ett bra sätt att bevara värmen i poolen under en längre tid. En bra poolskötsel handlar inte bara om att ta vara på poolens hälsa utan också om att ta vara på hälsan hos de som vistas i poolen. En pool måste alltid hållas ren och fräsch. Smutsigt eller under/överklorerat vatten kan orsaka besvär och hälsoproblem av olika slag.